سیستم (
جمعآوری خودکار کرایه
AFC (
Automatic Fair Collection به مجموعهای از سامانههای سختافزاری و نرمافزاری گفته میشود که در
سیستمهای حمل و نقل شهری برای تسهیل در پرداختهای خرد کرایه استفاده میشود. موارد کاربرد متداول آن معمولاً در مترو، اتوبوسرانی، تاکسیرانی، کرایه دوچرخه و پارکینگ هستند. برای سرعت عمل، کاهش هزینههای تراکنش و عدم اختلال در صورت مشکل در زیرساختهای ارتباط، این سیستمها بهشکل Offline عمل میکنند. عمل تسویه بین استفادهکنندگان در بازههای زمانی مثلاً انتهای هر روز انجام میشود. البته در مترو بهدلیل وجود زیرساختهای شبکهای مناسب، تراکنشها بهطور Online با سرور چک میشوند. در AFC هر یک از شرکتهای متولی مثلاً تاکسیرانی، یک پذیرنده نامیده میشود. سیستم (جمعآوری خودکار کرایه AFC (Automatic Fair Collection به مجموعهای از سامانههای سختافزاری و نرمافزاری گفته میشود که در سیستمهای حمل و نقل شهری برای تسهیل در پرداختهای خرد کرایه استفاده میشود. موارد کاربرد متداول آن معمولاً در مترو، اتوبوسرانی، تاکسیرانی، کرایه دوچرخه و پارکینگ هستند. برای سرعت عمل، کاهش هزینههای تراکنش و عدم اختلال در صورت مشکل در زیرساختهای ارتباط، این سیستمها بهشکل Offline عمل میکنند. عمل تسویه بین استفادهکنندگان در بازههای زمانی مثلاً انتهای هر روز انجام میشود. البته در مترو بهدلیل وجود زیرساختهای شبکهای مناسب، تراکنشها بهطور Online با سرور چک میشوند. در AFC هر یک از شرکتهای متولی مثلاً تاکسیرانی، یک پذیرنده نامیده میشود. در ایران سال 1377 بنا بهدرخواست شرکت متروی تهران به مدیریت وقت و در راستای راهاندازی اولین متروی ایران که تهران فلکه دوم صادقیه و کرج را به هم وصل میکرد، شرکت دنیای پردازش اقدام به راهاندازی سیستم AFC کرد. در آن زمان کارتهای بارکد به مردم ارائه میشد و هر شب دادهها از گیتها جمعآوری و با پردازش مبالغ، اعتبار همه کارتها مجدداً به دستگاهها ارسال میشد. با توسعه خطوط مترو و نیاز به تکنولوژی روز، در سال 1380 اولین سیستم کارتبلیت با کارت مایفر و دستگاههای PW4000 که توسط دنیای پردازش طراحی و تولید شد، در متروی تهران نصب گردید. کارتهای مایفر دارای حافظه هستند که میتوانند مبلغ اعتبار کارت را نگهداری کنند. برای افزایش امنیت کارتها، شرکت دنیای پردازش برای هر کارت رمز متغیر دسترسی بر اساس سریال کارت (در واقع SAM نرمافزاری) در نظر گرفت تا امکان تقلب در کارتها به حداقل برسد. رمز متغیر از جمله ویژگیها و مزایای محصول شرکت دنیای پردازش نسبت به رقبایی بود که بعداً وارد این حوزه شدند. در سیستمهای تولیدی شرکت، الگوریتمهای هوشمندی برای بازیابی خرابی مقدار اعتبار کارت در نظر گرفته شدند. در سال 1382، کارتخوان مایفر دستگاه نیز برای اولین بار در ایران توسط دنیای پردازش به تولید صنعتی رسید تا ضمن بومیشدن تکنولوژی و کاهش ارزبری، امکان هوشمندترشدن کارتخوان فراهم شود. با توسعه این سیستم، در سال 1385 پیست اسکی دیزین به گیتها و AFC تجهیز شد که در دمای منهای 30 درجه کار میکردند. در سال 1387، نسل جدید سختافزارهای PW9000 در اتوبوسرانی بیرجند بهرهبرداری شد. در این نسل در هر اتوبوس یک دستگاه کنسول راننده و دو دستگاه ولیدیتور برای دربهای عقب و جلو و نیز یک چاپگر برای بلیتهای تک سفره در نظر گرفته شد و کارکرد رانندگان (تعرفه زنی) با زدن کارت پرسنلی رانندگان روی کنسول محاسبه شد. در سال 1388، سختافزار PW9000 براساس تجارب بهبود یافته و مسائلی مانند الکترواستاتیک چادر بانوان ایرانی و فیلتر الکتریکی بهبود یافته برای جلوگیری از آسیب نوسانات برق، در اتوبوسرانی شهر ارومیه بهکار گرفته شد. از همان
زمان پیشرفتهترین ساختار تخفیفات موجود در ایران براساس نوع کارت، زمان استفاده و نواحی در کارت، سختافزار و نرمافزار لحاظ شد که هنوز هم در ایران بیرقیب میباشد. همچنین در کنار AFC، سیستم AVL با طراحی و ساخت دستگاههای تولید شرکت دنیای پردازش با عنوان (CARPC) برای مدیریت ناوگان و همچنین مدیریت چند رسانهای صوت (اعلام ایستگاه) و مولتیمدیا (برای امکان تبلیغات درون اتوبوس) بهطور سازگار با AFC تعبیه و بهکار گرفته شد. سال 1389، نقطه عطفی برای AFC بود که در آن کل ناوگان اتوبوس شهر اصفهان تجهیز به AFC شد. تجارب غنی شرکت به همراه سیاستهای مناسب شهرداری و اتوبوسرانی منجر به یکی از موفقترین پروژههای AFC در اتوبوسرانیهای ایران شد. در سال 1390، ایده استفاده این سیستم در ایستگاههای دوچرخه، سینما و پارکینگهای عمومی، تاکسیرانی، کانتین اتوبوسرانی، ورودی مراکز تقریحی مانند باغ پرندگان مطرح و به سرعت پیادهسازی و اجرایی گردید و روزانه متوسط بیش از یکمیلیون تراکنش پردازش میشود. و در حال حاضر سیستم در سه بخش اصلی شامل بخش مالی، بخش اتوبوسرانی و بخش خدماتشهری در حال کار میباشد.
ویژگیهای برجسته برنامه AFC شرکت دنیای پردازش با عنوان پاسارگاد:
-
تعریف متنوعترین تخفیفات برای انواع کارتها با امکان زمانبندیهای منعطف
-
حمایت از انواع پذیرنده
-
سیستم مالی برای گزارشات و تسویه انواع شرکتها و سازمانهای تابع
-
امکان پیادهسازی تعرفه الکترونیک و اتصال به سیستم حضور و غیاب برای محاسبه کارکرد رانندگان در شیفت و شرایط کاری متنوع
-
طراحی سیستم مدیریت پایگاه داده برای عدم تأخیر و محاسبه گزارشات در بازه زمانی طولانی
مدل PW9200 با اصلاحاتی برای کاهش هزینههای نگهداری و افزایش کارایی در سال 1392 ارائه و در اتوبوسرانیها بهکار گرفته شد. شرکت دنیای پردازش با بیش از 20 سال تجربه AFC، اولین شرکت AFC در ایران است که با توانمندی هر چه بیشتر به توسعه سیستمهای خود ادامه داده و با تجربه غنی افرادی که از روز اول در این پروژهها مشارکت داشتهاند، اقدام به تولید سیستمهای نوین از جمله نرمافزار تحت وب با امکان پذیرندگان کارتهای شهروندی مختلف و همچنین سختافزارهای نسل نوین PW9200 با امکان Desfire NFC و QR CODE READER که همگی تولید داخل هستند، نموده است. این سیستمهای نوین از سال 1398 در اختیار شهرداریها، مترو، اتوبوسرانی و تاکسیرانی قرار گرفته است.
در حال حاضر محصولات AFC دنیای پردازش، دانش بنیان میباشند.